Før jul hadde jeg besøk av Kristopher Schau på kontoret. Han intervjuet meg til podcasten Nysgjerrige Norge, en serie fra Norges Forskningsråd hvor de intervjuer lederne for de ulike Sentrene for Fremragende Forskning (SFF). Det resulterte i podcast-episoden Nysgjerrige på: rytmens hemmeligheter som ble lansert i dag.

Vi snakket om ganske mye forskjellig. For å få en oversikt over temaene, har jeg transkribert lydfilen og bedt en KI-modell om å lage en oppsummering:

Samtalen foregår mellom programlederen og Alexander Refsum Jensenius , som er leder ved Senter for tverrfaglig forskning på rytme, tid og bevegelse (RITMO) ved Universitetet i Oslo. Programlederen, som har spilt i band i 40 år uten å føle at han forstår musikk, ønsker å lære mer om hva RITMO forsker på.

Hovedfokus for forskningen ved RITMO er rytme i menneskelivet, både musikalsk og fra perspektiver som psykologi og informatikk. Jensenius forklarer at rytme handler om gjentakelse med variasjon. Samtalen berører spørsmål som hva som definerer en rytme, forholdet mellom lyd og opplevelse i hjernen, og hvordan vi forventer og reagerer når musikalske rytmer brytes ned.

Pauser i musikk blir også diskutert, og Jensenius understreker at de er ekstremt viktige og kanskje understudert. Han forklarer at rytme ikke bare er punkter i tid, men også en utstrekning og bevegelse. De diskuterer også hvordan man definerer et taktslag og at det ikke alltid er det høyeste volumet som oppleves slik.

Et viktig tema er koblingen mellom musikk og bevegelse, inkludert dans. Jensenius forteller om forskning på hvordan kroppen reagerer på musikk og hvordan man kan bruke kroppen til å lage musikk. Han nevner også et doktorgradsarbeid om trommespilling og robotikk, som viser kompleksiteten i tilsynelatende enkle musikalske handlinger. Målet med robotikkprosjektene er å forstå mer om menneskelig bevegelse og persepsjon.

Programlederen uttrykker en frykt for at vitenskapelig forståelse kan redusere magien i musikken, men Jensenius mener at det heller gir en annen type glede og et dypere forhold til musikk. De diskuterer også musikalske frysninger (gåsehudeffekt), et prosjekt ledet av Bruno Lang ved RITMO, og metodene som brukes for å forske på slike opplevelser, inkludert fysiologiske målinger og hjerneskanning.

Samarbeid med andre forskningssentre, spesielt innen livsvitenskap, blir nevnt, inkludert prosjekter der man stimulerer celler med musikk og lyd for å se hvordan det påvirker dem.

Jensenius forteller at RITMO er et ganske spesielt senter på verdensbasis med sin tverrfaglige tilnærming og størrelse. Han reflekterer også rundt offentlig kritikk av grunnforskning og viktigheten av nysgjerrighetsdrevet forskning.

Samtalen kommer inn på Jensenius’ personlige interesser, som er ikke-normale rytmer, samspillet mellom rytme, harmoni og klang, og lyd i rom. Han forteller om et verksted om ventilasjonslyd og hvordan slike ubemerkede lyder kan påvirke oss. De diskuterer også bakgrunnslyd kontra forgrunn og hvordan vår oppmerksomhet påvirker opplevelsen av lyd.

Prosjektet med Kringkastingsorkesteret (KORK) blir beskrevet som et eksempel på Music Lab, der man studerer ekte musikkopplevelser utenfor laboratoriet. Det ble gjort omfattende datainnsamling på musikere og publikum under en konsert, inkludert bevegelsessporing, fysiologiske målinger og spørreskjemaer. Et av funnene var en kollektiv stillesittingseffekt hos publikum under visse musikalske partier. Viktigheten av sosiale bånd i musikkopplevelsen blir også understreket.

De berører også lyder vi ikke hører, som lavfrekvent lyd, og hvordan disse vibrasjonene kan påvirke oss fysisk. Jensenius ser store muligheter i den teknologiske utviklingen for lydforskning.

Til slutt diskuterer de fremtiden til RITMO etter den initielle senterperioden og Jensenius’ mål for de gjenværende årene, inkludert ferdigstilling av doktorgrader, bokskriving og tilgjengeliggjøring av forskningsdata. Programlederen avslutter med et ønske om å se robotgitarene.