Selv om jeg ikke har vært instituttleder så lenge, har jeg allerede rukket å holde en håndfull taler på vegne av instituttet. Her synes jeg det er spennende å trekke frem noen historiske elementer, så vi har satt i gang et lite historieprosjekt for å nøstet litt opp i de viktigste hendelsene og personene ved instituttet.

En del av dette arbeidet har dreid seg om å få en oversikt over musikkvitenskapelige avhandlinger som er avlagt ved Universitetet i Oslo. Dette arbeidet var faktisk vanskeligere enn først antatt, rett og slett fordi vi ikke klarte å finne noen gode helhetlige lister til å begynne med. Men med kombinasjon av ulike lister, samt søk i databaser, har vi klart å sette sammen en oversikt med forhåpentlig de fleste musikkvitenskapelige doktorgradsavhandlinger avlagt ved UiO. Ettersom doktogradene var sjeldnere på 1900-tallet enn de er nå, har vi også tatt med magisteravhandlinger og noen hovedfagsoppgaver av sentrale personer i listen.

Det er interessant å se at den første avhandlingen ble avlagt allerede i 1913 av Georg Reiss, med tittel Musiken ved den middelalderlige Olavsdyrkelse i Norden. Denne er for øvrig tilgjengelig som e-bok fra Nasjonalbiblioteket, og er dermed enklere tilgjengelig enn mange av de nyere avhandlingene. Det er også flere av de andre eldste avhandlingene, og personlig hadde jeg stor glede av å lese av å lese Olav Gurvins avhandling Frå tonalitet til atonalitet fra 1938.

Denne listen kan forhåpentlig være med på å gi et overblikk over forskningen som har skjedd ved IMV (og ved UiO før IMV), og vise den rike tradisjonen vi bærer videre på. Det har sikkert sneket seg inn feil og mangler i listen, så alle forslag til rettinger mottas med takk.