Studentene er en sentral del av vårt institutt. Som instituttleder er det ekstra hyggelig å ta imot nye studenter, både på bachelor- og mastergradsnivå. Her er talen jeg holdt til de nye masterstudentene ved studiestart denne høsten:

Kjære nye masterstudenter

Mitt navn er Alexander Jensenius, og jeg er Instituttleder her ved Institutt for musikkvitenskap.

Det er med stor glede jeg ønsker dere velkommen til vårt institutt som masterstudenter.

Litt over halvparten av dere har allerede tatt en bachelorgrad her ved IMV fra før, så dere kjenner jo instituttet godt > allerede. Jeg håper dere kan hjelpe de som fra andre institusjoner til å komme på plass raskt og greit.

Noen få ord om vårt institutt. Som et institutt bærer IMV preg av å være del av UiO-systemet. UiO ble opprettet i 1811, > og har mer enn 30 000 studenter innenfor de fleste vitenskapelige disiplinene.

Historien til musikkvitenskap her ved UiO kan spores tilbake til avhandlingen til Georg Reiss i 1913, med tittel “Musiken ved den middelalderlige Olavsdyrkelse i Norden”. Selv om musikkvitenskap ble studert ved UiO helt siden den tid, ble > ikke instituttet etablert som selvstendig enhet før i 1958.

I dag er IMV er største musikkvitenskapelige institusjonen i Norden, ja til og med blant de større i en internasjonal > sammenheng. Totalt jobber det ca 50 personer her ved IMV, og i tillegg kommer en rekke instrumentallærere.

Som masterstudenter vil dere stifte bekjentskap med en rekke internasjonalt kjente forskere, som publiserer i de viktigste internasjonale forskningstidsskriftene. Dere kan også se eksempler på bøkene som er gitt ut av instituttets > ansatte, i monteren i 2. etasje.

Instituttets forskningsaktivitet kan veldig generelt deles inn i tre hovedretninger:

  • musikkhistorie
  • kognitiv musikkvitenskap
  • populærmusikkstudier

Det er også disse tre retningene dere kan velge mellom når dere skal i gang med de metodologiske emnene i masterstudiene. Minst like viktig som å velge en slik faglig retning, er også å utfordre de eksisterende faglige retningene, og finne deres egen vei. Det er nettopp ved å tenke på kryss og tvers at nye, spennende tanker kan oppstå. Og, ikke glem at dere som masterstudenter her ved IMV også har tilgang til et rikt emnetilbud også på andre institutter ved HF, og på hele UiO. > I tillegg holder vi på med å forenkle muligheten til å ta emner ved Norges musikkhøgskole.

Jeg vil gjerne også nevne at kunstnerisk aktivitet er en sentral del av instituttets aktivitet. IMV er primært en vitenskapelig institusjon, men fra et musikkfaglig perspektiv ser vi at det er umulig å skille utøving og skaping fra de vitenskapelige prosessene. Det er derfor studentene ved vårt institutt får undervisning i praktiske musikkdisipliner, og mange av våre ansatte er også aktive med kunstneriske aktiviteter. Nettopp i skjæringspunktene mellom det vitenskapelige > og det kunstneriske finner vi ofte spennende musikkvitenskapelige problemstillinger.

Jeg vil avslutte med å ønske lykke til med masterstudiene. Vi her ved IMV skal gjøre vårt ypperste for at dere skal > trives, og håper at dere får en god tid ved instituttet.