Som en oppfølging av forrige ukes innlegg om synligheten av musikkvitenskap på nett, har jeg denne uken sett litt nærmere på hvilken synlighet vi har i det største nettleksikonet, Wikipedia.

Den engelske utgaven har relativt fyldige (om enn diskutable) sider om både musikkvitenskap generelt (musicology), men også ulike underdisipliner, f.eks. music history, music theory, ethnomusicology, music psychologymusic cognitioncognitive musicology, music therapy.

Den norske utgaven, derimot, bærer preg av at få musikkforskere har bidratt med innhold. Den generelle siden om musikkvitenskap, for eksempel, inneholder bare én definisjonssetning:

Musikkvitenskap er læren om musikk som kunstart, dens klingende struktur, tilblivelsesprosess, historie og plass i samfunnet.

Deretter følger en opplisting av noen underdisipliner: musikkteori, musikkhistorie, etnomusikologi, musikkpedagogikk, musikkterapi. Av disse er det vel bare siden om musikkterapi som fremstår som en helhetlig presentasjon, mens siden om musikkteori har endel innhold, men er temmelig fragmentarisk skrevet.

Det er med andre ord behov for en faglig dugnad for å løfte musikkvitenskapens presentasjon på det største (og viktigste?) leksikonet vi har. Som instituttleder har jeg tatt initativ til en ukentlig fredagskonkurranse med ulike oppgaver, og denne uken er altså oppgaven å fylle på med stoff om musikkvitenskap (og underdisipliner og alt annet). Denne oppfordringern går til alle ansatte ved IMV, men like mye til alle IMV-alumnuser og alle andre musikkforskere.