Jeg ser med glede at Institutt for musikkvitenskap (IMV) er nevnt (s.46) i Forskningsrådets nye IKT-rapport Veien videre for IKT-satsing i Forskningsrådet. Her henvises det indirekte til det nylig avsluttede prosjektet Sensing Music-related Actions (SMA) som var støttet av Forskningsrådets VERDIKT-program i perioden 2008-2012. Jeg var selv postdoktor i dette prosjektet, som dreide seg om å utvikle nye og bedre metoder og teknikker for å studere musikkrelaterte kroppsbevegelser.

En av de positive sidene med VERDIKT-programmet var at de turte å satse på en rekke prosjekter som lå litt utenfor de rene teknologimiljøene. Sant nok var Institutt for informatikk (IFI) med som en likeverdig partner i SMA-prosjektet, men det var IMV som var søker og prosjekteier. VERDIKT-programmet er nå i sin avsluttende fase, og det blir ingen nye utlysninger under den paraplyen. Det er derfor knyttet spenning til om, og hvordan, Forskningsrådet ønsker å satse videre på IKT-forskning i Norge.

Med den positive erfaringen jeg har hatt fra VERDIKT-programmet håper jeg at Forskningsrådet fortsetter med en åpen og inkluderende holdning til prosjekter som kan støttes innenfor temaet “IKT-forskning”. IKT dreier seg ikke (lenger) bare om å utvikle “ren” teknologi. I de aller fleste tilfeller ser man at teknologien må ses i sammenheng med det samfunnet og de menneskene den skal fungere sammen med. Derfor er det helt essensielt at humanistiske og samfunnsvitenskapelige perspektiver inkluderes og bidrar til IKT-forskningen. Heldigvis ser det ut som Forskningsrådet deler dette synet, ettersom det i rapporten (s.35) står følgende:

IKT er et bredt forskningsfelt. Den generiske IKT-forskningen har sin opprinnelse innenfor real- og teknologifag og består av fagfeltene informatikk, informasjonsvitenskap, informasjonsteknologi og kommunikasjonsteknologi. Humanistisk, samfunnsvitenskapelig og juridisk forskning er viktig for utvikling av og forståelse av hvordan IKT virker på samfunnet samt hvilke juridiske konsekvenser utnyttelse av teknologien gir. […]

En fremtidig satsing på IKT-forskning og utvikling må integrere de forskjellige elementene i det brede IKT-feltet og søke gjensidig forsterkende tiltak

De aller fleste musikkopplevelser er i dag mer eller mindre heldigitalisert. Musikken er tatt opp, mikset, og formidlet ved hjelp av datamaskiner. De aller fleste konserter er også basert på ulike former for teknologi, selv akustiske konserter får ofte hjelp fra forsterkning og litt ekstra klang. Musikkvitenskapen har derfor en viktig rolle i å forklare hvordan en slik teknologifisering påvirker de som opplever musikken.

Ved IMV har vi for tiden flere forskningsprosjekter som på forskjellig måte belyser teknologiens rolle og påvirkning på musikkopplevelsen. Ett av disse er Sky & Scene som ser på strømmetjenester (eksemplifisert ved Wimp) i relasjon til konserter. Et annet er Vår tids lydrom som tar for seg hvordan lyden påvirker oss i hverdagen.

Resultater fra disse prosjektene, og fra flere andre, brukes i undervisningen på alle nivåer ved IMV. Teknologi er en naturlig og integrert del av utdanningsløpet i musikkvitenskap, i form av praktisk opplæring i opptak, miksing, mastring og utøvende elektronikk. Studentene lærer også om hvordan musikken påvirkes av ulike former for mediering, og hvordan man kan analysere musikk ved hjelp av teknologi.

I tillegg til å beskrive, tolke og forstå teknologiens rolle i en musikalsk sammenheng, er forskere ved IMV også direkte involvert i å utvikle ny teknologi. Ett eksempel på dette er det tverrfaglige fourMs-miljøet som opp gjennom årene har bygget en rekke nye elektroniske instrumenter, samt utviklet analyseverktøy som har funnet nytteverdi langt utenfor musikkvitenskapens grenser.

Et annet eksempel er det norske fellesprosjektet Norsk musikkarv, en stor satsing på vern, digitalisering, forskning, edisjon og publisering av musikken etter vesentlige norske komponister. Her vil nødvendigvis teknologi være en viktig komponent, og det arbeides konkret med utviklingen av verktøy for å editere og katalogisere store samlinger av noter og partiturer.

Det er viktig at fremtidig finansiering av norsk IKT-forskning tar hensyn til nettopp denne bredden i IKT-relatert forskning i Norge. IMV står i hvert fall klare for å gjøre sin del av jobben!