Etter en lang produksjonsprosess er jeg veldig stolt av å skrive at min nye bok, Musikk og bevegelse, nå er publisert. Det er litt uvirkelig å sitte her med en kasse bøker fra forlaget.
Oppdatering 17.4.2017: Boken er ikke lenger tilgjengelig fra forlaget, så jeg har lagt den opp til gratis nedlasting.
Oppdatering 29.3.2024: Jeg har nå lagt opp boken og ekstramateriale på OSF.
Boken er basert på deler av min doktogradsavhandling. Planen er å bruke den i undervisning, så jeg har lagt vekt på å gjøre den enkelt tilgjengelig for studenter. Den er forhåpentlig også av interesse for andre musikkinteresserte.
Her er teksten fra baksiden:
Denne boken gir en presentasjon av hvordan vi kan forstå musikkrelaterte bevegelser. Forfatteren viser hvordan man kan studere slike bevegelser med utgangspunkt i et tverrfaglig teorigrunnlag. Eksempler er tatt fra studier av musikere, dansere og folk som beveger seg til musikk.
Kapitteloversikt
- Musikk og bevegelse: I dette kapitlet presenteres det teoretiske fundamentet for en kroppslig musikkognisjon basert på økologisk psykologi. En kroppslig musikkognisjon kan ses som et alternativ til forskjellige kognitive (og ikke-kognitive) musikkteorier der det fremholdes et skille mellom kropp og sinn.
- Kropp og bevegelse: I dette kapitlet skal vi se nærmere på en del sentrale begreper for å forstå mer om kroppsbevegelser, blant annet kropp, rom, bevegelse, handling og gest.
- Bevegelsesanalyse: I dette kapitlet skal vi se nærmere på forskjellige kvalitative og kvantitative metoder for bevegelsesanalyse.
- Visualisering av bevegelse: Dette kapitlet presenterer forskjellige former for visualisering av bevegelse, blant annet bevegelsesbilder, bevegelseshistoriebilder og bevegelseskurver.
- Bevegelser hos utøvere: I dette kapitlet skal vi se på forskjellige typer musikkrelaterte kroppsbevegelser hos utøvere, og vi skal beskrive funksjonen de forskjellige handlingene og bevegelsene har i det musikalske forløpet.
- Bevegelser til lyd: I dette kapitlet skal vi se nærmere på forskjellige typer bevegelser til musikalsk lyd, eksemplifi sert ved luftinstrumentspilling, fridansing og tegning til musikk.
- Koblinger mellom handling og lyd: I dette kapitlet skal vi se nærmere på forskjellige typer koblinger mellom handling og lyd. Det blir beskrevet hvordan slike koblinger er bygget opp og hvordan de påvirker måten vi opplever musikk på.
- Design av handling og lyd: Kapitlet viser hvordan koblinger mellom handling og lyd brukes i musikk og fi lm. Deretter omtales forskjellige strategier i design av kunstige 1koblinger, særlig i digitale musikkinstrumenter.
Ekstramateriale
Fargeversjoner av noen figurer, lydeksempler og videoeksempler er tilgjengelig fra musikkogbevegelse.no OSF (oppdatert 29.3.2024).